Как да получиш финансиране от проп фирма: Пълно ръководство

Raycho Angelov | 27.07.23 | 10 min read

Тази статия е подробен наръчник, за това как да получиш финансиране от проп фирма и да търгуваш с над $100 000 без да рискуваш собствен капитал. Така че, ако искаш да търгуваш на високо ниво, съветите и стъпките в това ръководство ще ти бъдат много полезни.

Нека започваме.

Какво е проп фирма

Как работи проп трейдинга

Проблемите на съвременния трейдинг

Как да получиш финансиране

Какви са условията за финансиране

Предимства и недостатъци

Обобщение

Какво е проп фирма?

Проп фирма е компания, която предоставя финансиране на трейдъри, които са показали добри резултати. В замяна проп фирмата получава част от генерираната печалба, като разпределението на печалбата може да достигне до 100% в полза на трейдъра. Това зависи от уменията и реализирания профит, също и условията на съответната проп фирма. 

В основата си проп фирмите работят на базата на бизнес модел, при който разпределят част от капитала си към индивидуални трейдъри, познати като проп трейдъри (prop traders). Тези трейдъри използват даденият им капитал, за да търгуват на различни финансови пазари, включително Форекс, акции, стоки и т.н.

С други думи, проп фирмите търсят способни трейдъри, на които да дадат пари за търговия.

Какво е проп фирма?

Как работи проп трейдинга?

Преди проп фирмата да предостави капитал за търговия, трябва да изпълниш няколко условия. Условията зависят от самата фирма, но в общи линии са доста стандартизирани. Има тестов период, който трябва да преминеш успешно, като спазваш условията на търговия разбира се. Всяка фирма има собствени условия на търговия, с които е задължително да се запознаеш преди да стартираш тестовия период. След като преминеш теста получаваш капитал за търговия. - Ставаш “funded trader”.

Да, толкова е просто! Продължавай да четеш, за да разбереш как да избегнеш подводните камъни и да увеличиш шанса си за успешно преминаване на тестовия период.

Както споменах, първата фаза се състои в това да докажеш, че си способен трейдър и можеш да печелиш от търговия, тази фаза най-често се нарича Challenge. Търговията по време на теста се извършва по правила за управление на капитала, като за определен период от време, кандидат трейдърите трябва да реализират определен % доходност. И тъй като периода е условие, което затруднява успешното преодоляване на тестовия период, а конкуренцията между проп фирмите е меко казано убийствена, напоследък много фирми предпочитат да увеличат периода или направо да го премахнат. Това означава, че нямаш определено време, в което да преминеш Challenge-a. 

Например дадена проп фирма може да поиска да реализираш 10% доходност за 30 дни, като не допускаш повече от 5% загуба. След успешно взет изпит/Challenge, проп фирмата финансира търговска сметка на името на трейдъра, въпреки че някои фирми могат да поискат допълнителен тестов период. 

След като вече трейдъра получи финансираната сметка, той трябва да продължи да търгува по същите правила, по които е търгувал по време на Challenge-а. Ако продължи да показва добри резултати, печалбите се разделят между проп фирмата и трейдъра. Разпределението на печалбата зависи от политиката на фирмата и варира в широки граници. Повечето проп фирми предоставят на трейдъра над 80% от печалбата, като има случай, в които трейдъра получава 100% от реализирания профит, че и заплата му начисляват.

Преди да започне теста, трябва да избереш капитал, с който, ако издържиш изпита ще търгуваш впоследствие. Различните проп фирми предлагат различни суми за търговия, като може да се стигне до $1 000 000. За да ти позволят да стартираш Challenge за съответната сума, трябва да платиш такса, която повечето фирми ти връщат след като издържиш изпита или при първо теглене. Разбира се таксите, така да ги наречем “цената на Challenge-а”, са различни при различните фирми, но се движат в порядъка на около $500 за $100 000 капитал за търговия.

Накратко казано, плащаш $500, минаваш Challenge, получаваш $100 000 и започваш да търгуваш.

Какви са проблемите на съвременния трейдинг?

Тук няма да засягам темата за стратегии, индикатори и брокери. Повече от 12 години се занимавам с търговия на финансовите пазари и много ясно мога да опиша пред какви трудности се изправят хората. Начина на търговия идва на второ място, след като се решат по-важните аспекти на търговията, а това именно са:

 • Липсата на време - проблема с времето не е чак толкова дълбок, колкото си представяш. Ще направя паралел със спорта. Повечето хора разполагат с няколко минути на ден, които могат да отделят за спорт, но не го правят. После се оплакват, че нямат време. Същото е и с трейдинга, проблема не е в липсата на време, а в организацията. Просто си организирай деня и ще намериш време за всичко;
 • Липсата на капитал - до момента това беше предизвикателство, защото каквото и да си говорим, със $100 - $200 не се търгува сериозно, въпреки това е добър старт от психологическа гледна точка. Освен това, ако говорим за правила, както търгуваш с малка сметка така ще търгуваш и с голяма. С навлизане на пазара на проп фирмите, достъпа до капитал е значително по-лесен. Едно от най-честите оправдания, които съм чувал от курсистите е “аз ако имах $100 000 щеше да е различно” - ето сега имаш! ;
 • Липсата на знания - от 2015 споделяме полезно съдържание по социалните мрежи. От 2018 година всеки ден споделяме видео трейдинг анализи в затворена телеграм група, имаме и група със свободен достъп. Направили сме най-доброто и всеобхватно обучение за начинаещи, което е напълно достатъчно да добиеш представа какво те очаква на финансовите пазари и е абсолютно безплатно. Освен това предлагаме менторска програма, която включва над 600 видео урока и над 4000 минути съдържание, както и едногодишен достъп до трейдинг анализите. Мисля, че знанието е обезпечено!

Предвид че липсата на капитал и знания не са проблем вече, ти прецени дали ще намериш време.

Как да получиш финансиране и да станеш проп трейдър?

Всеки може да получи капитал за търговия и да стане проп трейдър, стига само да преодолее тестовата фаза. Проп трейдърите трябва да покажат, че могат да търгуват и да печелят, именно за това е и Challenge-а.

Ето стъпките, които според нас трябва да следваш, за да станеш проп трейдър:

 • Обучение и менторинг - преди да помислиш за Challenge-а и за големите пари, трябва да се научиш да търгуваш. Тук най-вече можем да ти съдействаме, тъй като се занимаваме с обучение от 2015 в Trendline, а преди това още няколко години сме водили лекциите и семинарите на различни брокери. Започни с основните термини и понятия, отвори си демо сметка, тествай елементарни стратегии и свикни с платформата за търговия. Не се притеснявай да пробваш различни начини на търговия, докато си на демо сметка - нищо не рискуваш. След това премини на по-сложни стратегии, добави индикатори (ние търгуваме без индикатори, но като начинаещ трябва да минеш и през тях, за да се убедиш, че не помагат особено), започни да спазваш правила за управление на капитала - най-важното от цялата търговия. 
 • Реална сметка - следващия етап е да си отвориш малка реална сметка в инвестиционен посредник/брокер (не проп фирма), за да тестваш наученото в реална среда и да свикнеш с психологическата страна на търговията. За съжаление няма как да усетиш тръпката от реалната търговия никъде другаде освен на реална сметка. Ние можем да ти съдействаме на всеки етап, включително изграждане на индивидуална стратегия за търговия съобразена с твоите цели и стил на търговия. 
 • Намери проп фирма - няколко стъпки ще ти помогнат да намериш точната проп фирма. Провери какви коментари са оставили хората, какъв опит са имали, доволни ли са трейдърите, които са минавали Challenge. Oт колко време финансират трейдъри, колко печалби са изплатили и дали въобще са изплатили нещо. Най-общо казано доверие и история. На второ място гледай условията на фирмата спрямо твоя стил на търговия. Една фирма може да е по-подходяща за твоя стил на търговия, докато в друга може да не успееш да преминеш тестовия период по начина по който търгуваш. 

Какви са условията за получаване на финансиране?

Конкуренцията при проп фирми предоставящи капитал за търговия е все по-голяма. Това е чудесна новина за трейдърите, тъй като по този начин се подобряват условията за получаване на финансиране.

 

Разбира се, никога не се знае докога това ще продължи, затова трябва да се възползваш от възможностите сега. 

Ето ориентировъчните условия на повечето проп фирми към момента:

Стъпка 1

Стъпка 2

Стъпка 3

Challenge

Верификация

Финансиране

Търговсики дни

Неограничено

Неограничено

Неограничено

Период

Неограничено

Неограничено

Неограничено

Максимална дневна загуба

5%

5%

5%

Максимална загуба

10%

10%

10%

Целева печалба

10%

5%

Неограничено

Такса

Зависи от сумата на акаунта

Без такса

Възстановяване в пълен размер

Предимства и недостатъци на проп търговията

Финансирането, което получаваш, след като преминеш Challenge-а идва с предимства, но има и някои недостатъци. Трябва да ги имаш предвид независимо от размера на акаунта, опита който имаш или инструментите, които търгуваш.

 • Голям капитал - основното предимство на проп трейдинга е достъпа до голям капитал, възможността за търговия със $100 000, $200 000 и дори $1 000 000. 
 • Нисък риск - не носиш никакъв риск от загуба на капитала, рискуваш само таксата за Challenge-а. Ако получиш финансиране от $100 000 например и загубиш част от капитала, ти не носиш отговорност, няма да се наложи да възстановиш загубите. Обикновено има максимално допустима загуба на акаунт, която в повечето случай е около 10%, ако това се случи договора просто ще се прекрати.
 • Големи печалби - търговията със суми от порядъка на над $100 000, позволява генериране на сериозни печалби. Проп фирмите споделят по-голямата част от реализирания профит с трейдъра. 

При това положение, търговия със $100 000 - $200 000, без риск от загуба на собствен капитал и прибиране на 90% от печалбата (а може и повече) изглежда доста примамливо предложение. Добре е обаче да обърнеш внимание и на недостатъците на проп трейдинга.

 • Ограничения - ако до момента си свикнал да търгуваш без сериозни правила, да правиш големи загуби или печалби или да търгуваш с голям риск, при проп фирмите няма да имаш тази възможност. Търговията се извършва под определени правила и ако нарушиш някое от тях, договора може да бъде прекратен. Например допустимата максимална дневна загуба може да бъде по малко отколкото си свикнал да рискуваш при нормални условия.
 • Натоварване - натоварването е свързано главно с правилото за време. Тоест, условието за реализиране на определен резултат за определен период от време. Това създава допълнително напрежение и намалява шанса за успешно преминаване на тестовата фаза. Както вече споменах, някои проп фирми премахнаха условието за време, което е добре дошло за нас.
 • Некоректни практики - оказа се, че има доста проп фирми, които дори след като преминеш успешно тестовия период не ти дават финансиране или още по-лошо, след като си взел капитал за търговия не ти изплащат печалбата. Друга некоректна практика е да саботират търговията чрез намеса в пазарните условия, тук се има предвид рекотиране, негативен слипидж, разширяване на спреда и др. 

Обобщение

Най-важното, което трябва да знаеш за проп фирмите е, че те предоставят капитал за търговия на трейдърите в замяна на % от реализираните печалби. Капитала се предоставя след заплащане на такса и успешно издържан изпит наречен Challenge. 

По време на изпита се търгува по строги правила определени от съответната проп фирма. Преди да платиш Challenge, се увери, че си добре запознат с правилата и условията на фирмата. Не забравяй, че има некоректни практики и имай едно на ум, ако не си сигурен в нещо, винаги можеш да се свържеш с нас за съдействие.

В крайна сметка целта на проп трейдинга е да позволи на малките трейдъри да правят пари и да подобряват уменията си. Всичко зависи от теб и уменията ти на трейдър. Не се притеснявай, ако не издържиш изпита - не рискуваш нищо. Разчитай на стратегията си и най-вече на управлението на капитала!

Като цяло проп фирмите се стремят да запълнят празнотата между индивидуалните трейдъри и финансовите пазари. Като предлагат капитал за търговия и благоприятна среда, тези фирми дават възможност на трейдърите на дребно да имат достъп до пазарите, като минимизират разходите и риска свързан с търговията. 

Възможността, която се открива пред трейдърите е много добра, но не се знае до кога ще бъде активна. Дали няма да се включат регулаторните органи и печалбите да намалеят или направо да спрат. Спомняш си как беше с криптовалутите - 1 година силни печалби, след това нещата затихнаха. Каквото и да се случи, важното е, че сега има възможност за добра печалба! 

Успешна търговия!

Follow us for more useful articles, video analyses and potential trades!

Looking for a article that is not here?

Ask us for an article on a specific topic and we will add it especially for you!

* The most demanded analysis will be published!

Купи на изплащане