СЕДМИЧЕН АНАЛИЗ НА ОСНОВНИТЕ ПАЗАРИ

Dobromir Semkov | 16.05.24 | 4 минути за прочитане

Целта на анализа е да представи основна рамка за пазарните очаквания за следващата седмица.


На практика, системата е алгоритъм за изготвяне на анализ, чиято цел е да бъде безпристрастен. Елементите на системата са:


Основен преглед от отминалата седмица

Определяне на общия пазарен сентимент

Определяне на относителната стойност

Volume модели на дневна и седмична база

Определяне на седмичен Watch List

Основен преглед от отминалата седмица

Основен момент през седмицата беше, че цените на суровините, изразени чрез Bloomberg Commodity Spot Index (проследява 24 стоки) се повишиха до най-високо си ниво от 13 месеца.

Bloomberg Commodity Spot Index

Източник: Bloomberg, The Kobeissi Letter

  • Златото отбеляза нов рекорд при цена затваряне над $2400;
  • Медта също достигна исторически връх. 


Тези факти са важни, защото те индикират подновяване на инфлационния тренд, а оттам и бъдещето ниво на лихвените проценти. Те от своя страна влияят на всички класове активи, включително и на т. нар. стокови валути като AUD и NZD, както ще видим по – долу. 

Определяне на общия пазарен сентимент и основни събития за следващата седмица

За определяне на седмичния сентимент ще използваме подхода на американския инвеститор и автор Тома Хантea, чрез използване на ETF-и.


Системата е подходяща за краткосрочен и средносрочен трейдинг, но не и за т. нар. скалпинг.


Пазара е в risk on (позитивно) състояние, когато 5–дневната възвращаемост на DBB (Invesco DB Base Metals Fund, тъмно синя крива) е над тази на UUP (Invesco DB US Dollar Index Fund, оранжева крива) и едновременно с това XLY (Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund, жълта крива ) e над XLP (Consumer Staples Select Sector SPDR Fund, светлосиня крива). При risk off (негативна) ситуация, обратните условия трябва да са валидни.


Към момента (21 май 2024 г.), сме в risk on състояние, като е препоръчително системата да се следи ежедневно.

Тома Хантea

Източник: tradingview.com

Също така, 77 % от компаниите в индекса S&P 500 се търгуват над 200 – дневната си плъзгаща средна, което е едно от най -високите нива през последните две години.

S&P 500

Източник: barchart.com

Основни събития за 20.05.2024-24.05.2024:

  • САЩ - Изказване е на Джером Пауъл (неделя), Продажби на съществуващи и новопостроени жилища (сряда), Протоколи от последното заседание на Федералния Резерв (сряда);
  • ЕС - Изказване на Кристин Лагард (вторник), Индекс на производствените цени за Германия (вторник);
  • Великобритания - Индекс на производствените цени (сряда), Индекс на потребителските цени (сряда), Продажби на дребно (петък);
  • Япония - Индекс на потребителските цени (петък);
  • Канада - Почивен ден (понеделник), Индекс на потребителските цени (вторник), Продажби на дребно (петък);
  • Австралия - Протоколи от последното заседание на Резервната банка на Австралия (вторник);
  • Нова Зеландия - Решение за основния лихвен процент (вторник), Продажби на дребно (четвъртък).

Определяне на относителната стойност на основните валутни двойки

За целта, трябва валутите да се котират към една обща база, която е достатъчно адекватна за определяне на тяхната относителна стойност в реално време. Тази роля е особено подходяща за златото, защото то се приема навсякъде по света, доказало ролята си на твърди пари и е устояло теста на най - различни исторически превратности.


Относителната стойност на основните валути се вижда много добре, чрез процентното представяне (дясна скала на графиката) за последния един месец на посочените инструменти срещу златото.

Относителната стойност на основните валути

Източник: tradingview.com

Най – добре представящите се валути са AUD (лилава крива) и NZD (зелена крива), а най - слабите са JPY и USD (изразена чрез доларовия индекс DXY, тъмносиня крива). До голяма степен изминалия месечен тренд определя и представянето през изминалата седмица. 

Безплатни трейдинг анализи

Volume модели на дневна и седмична база

От гледна точка на обемите на фючърсния пазар CME, японската йена регистрира силен ръст на обема на седмична (в края на април) и дневна база (15 май), което при курса USD/JPY се показва като зона на съпротива около 156.00. Тези условия са потвърдени от бича дивергенция на фючърса на йената с индикатора Ultimate Oscillator на седмична база.

Volume модели на дневна и седмична база

Източник: tradingview.com

При фючърса на CHF има непотвърден модел за меча дивергенция с индикатора Ultimate Oscillator и увеличен обем на дневна база, което би могло да означава на продължаване на възходящия тренд при USD/CHF.

фючърс на CHF

Източник: tradingview.com

При AUD/USD ключово е нивото 0.6650, което беше пробито със силен обем на фючърсния пазар.

AUD/USD

Източник: tradingview.com

При NZD/USD ситуацията е подобна, като ключово е нивото 0.6050, което също беше пробито със силен обем. 

Седмичен Watch List

На базата на горния анализ основен фокус за идната седмица остават т. нар. commodity валути – AUD, NZD, CAD, частично GBP.

Настоящият материал не е препоръка или съвет за сключване на сделки от Ваша страна и не е съобразен с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сключването на сделки с финансови инструменти на международните финансови пазари крие висок риск - можете да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от Вас средства, както и да понесете разходи и загуби надвишаващи инвестицията Ви. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Миналите резултати не са надежден индикатор за бъдещите резултати.  
Последвай ни за още полезни статии, видео анализи и потенциални сделки!

Търсиш статия, която не е тук?

Попитай ни за статия на специфична тема и ние ще я добавим специално за теб!

*Най-търсената тема ще бъде публикувана!

Купи на изплащане